Spællhågen hysbankeri

Noen dager er det ekstra trivelig å være meloya.no-skribent. Ihvertfall de dagene man hører rykter om ‘dreftige’ damer som holder på med matauk i form av fiskekakeproduksjon, og man fornøyd kommer på at dét må jo være noe å skrive om! For da må man jo nødvendigvis også smake på produktene – ja, for å kunne gi en nøyaktig og utfyllende nok beskrivelse av produksjonen. Og da passer det jo fint at dette er på en dag hvor middagsinvitasjon fra Skaret uteblir.

Men nok om bakgrunnen. Så snart jeg får nyss i hva som foregår litt lengre nord, er jeg ikke sein om å slenge på meg ytterklærne og sette strak kurs mot Spællhågen. Vel fremme banker jeg på og stikker hodet forsiktig inn dørgløttet. Jeg kjenner den herlige duften av ferske fiskekaker slå imot meg – nystekte og heilt heimlaga… Nam!

IMG_20140129_044359

Ved kjøkkenbenken ser jeg de to damene i full sving med fiskekakearbeidet, som ved et samlebånd produseres det – ikke bare fiskekaker – men også fiskeboller.

IMG_20140129_044018

Jeg ser en svær haug med fiskekaker på benken, og øynene mine greier ikke å skjule hvor «fesksnål» jeg er. Wenche forbarmer seg over meg og lar meg teste dem med én gang. Nydelig! Ester og Wenche forteller at de har holdt på i noen timer allerede, og det er jo ikke rart med tanke på at det er 40-45 kg hyse som skal forvandles til de lekreste fiskekaker og -boller denne dagen. Hysa er det Svein Henry som har vært ute å fiska.

IMG_20140129_043929

«Vi bruk å lag feskkaka en gång i året, på den her tida» forteller Wenche, «og då har man jo ei stund – ja, vi har faktisk enno litt igjen etter fjorårets produksjon». Men hun legger ikke skjul på at det kanskje ikke blir spist så veldig mange fiskekaker i de første dagene etter storproduksjonsdagen, siden det skal en del smaking og testing til for å få til den perfekte smaken. Oppskrifta de godt erfarne fiskekakebankerne bruker er nemlig finjustert og arbeidet fram gjennom mange år. Det kjennes også på smaken!

IMG_20140129_043815

Her er noen av ingrediensene man trenger for å lage «Feskkaka ala Ester og Wenche»:

IMG_20140129_044216

LKS

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *