Ikke rør skolen vår!

Rundt 100 møtte opp for å vise sin støtte

 
Rundt 100 møtte opp for å vise sin støtte

 

På Meløy satte både grendeutvalget og FAU seg ned og diskuterte saken umiddelbart, som for grendeutvalget resulterte i et åpent brev til Meløy kommune og politikerne. Leder for utvalget, Fritz Pettersen, sier at de frykter at dette er første skritt mot nedleggelse av hele skolen. Vi syns det er trist at ytterkantene skal lide. Skolen er navet i samfunnet og veldig viktig som sosial arena. Spesielt på en slik plass som Meløy, sier han. At over hundre mennesker møtte opp på ei øy med bare i underkant av 200 innbyggere er imponerende, og viser samholdet i bygda.
Hele rådmannens forslag med saksfremlegg kan lastes ned på Meløy kommunes hjemmeside.

Einar Johan Steinvei, Helge Tvenning, Thomas Elnan og Frank Wiik Rendal i tilflyttergruppa.
Einar Johan Steinvei, Helge Tvenning, Thomas Elnan og Frank Wiik Rendal i tilflyttergruppa.

Et slikt vedtak kan føre til at Meløy mister to familier med totalt ni mennesker, sier Frank Wiik Rendal i tilflyttergruppa på Meløya.
Tilflyttergruppa har jobbet aktivt med rekruttering av nye innbyggere til Meløy. De siste par årene er det flyttet ti mennesker til øya, og en familie på seks står på flyttefot hit til sommeren. Hvis politikerne går inn for å endre skolestrukturen og sende ungdomstrinnet til Ørnes for å gå på skole, står vi i fare for å miste både disse seks og flere av de som allerede har planlagt en framtid på øya, sier Rendal.

Ikke aktuelt
-Hvis de rører ved skolestrukturen på Meløy, blir det ikke aktuelt for oss å flytte til kommunen, sier Kjetil Fagervik. Han bor i Bodø med kone og fire barn i alderen 2, 8, 11 og 16 år, og har allerede tegnet hus og er klar til å bygge og bosette seg på Meløy til neste sommer. Eldstemann planlegger å gå kjemi- og prosess i Glomfjord til neste høst. Hvis rådmannens forslag går gjennom mister kommunen seks nye innbyggere, sier Fagervik. Vi har det bra i Bodø, men håpet å få det enda bedre i min hjemkommune på øya der jeg er vokst opp i trygge omgivelser. Skal ungene sendes på skole på Ørnes kommer vi ikke til å flytte til Meløy, avslutter Fagervik som selv er lærer og vet hva han snakker om når det gjelder læringsmiljø.

I tenkeboksen
-Jeg stiller meg kritisk til forslaget om at ungdomstrinnet ved Meløy skole skal flyttes til Ørnes. Elevene på Meløya vil ha krav på både buss og båt til skolen siden de bor 4 km unna hvis de flyttes til Ørnes. Slik rutene er i dag, kan jeg ikke se at reisetiden blir ansvarlig eller akseptabel. Verken til eller fra skolen, hevder Steinvei. Den lille familien Steinvei, i dag bestående av mor Tine Bergmo, far Einar Johan Steinvei og lille Erling, kom flyttende til Meløy i fjor fordi de så muligheten til en trygg oppvekst for sine barn. De planlegger å overta gården og bygge den ut og selv bygge seg hus. Valget falt på Meløy framfor Tines hjemkommune lenger nord i landet nettopp fordi de leste i kommuneplanen at det tilrettelegges for spredt bosettingsmønster og bærekraftige lokalsamfunn. -Vi frykter for at dette er første skritt på full nedleggelse av skolen, og da venter vi med å sette spaden i jorda for det nye huset, sier Einar Johan. De verdiene vi flyttet hit på, nemlig liten skole, trygge arbeidsplasser og et trygt oppvekstmiljø for våre barn, er på vei til å smuldre bort allerede, sier han.

Lang reisetid
Hvis skolen blir lagt ned må min pode, som bor sentralt på Meløya, gå hjemmefra kl. 07.20 for å ta bussen som går kl. 07.30 fra Meløygården. Videre med hurtigbåt til Ørnes hvor skolen per dags dato starter klokken kl. 08.45. Altså 85 minutter. Han kommer til å være en av de «heldige» barna her på Meløya. Enkelte barn må først gå opptil 1,3 km for å komme til nærmete busstopp. Kunnskapsdepartementet regner med at en elev på ungdomstrinnet går 1 km på 12 minutter. Altså 15,6 min på 1,3 km. På den busstoppen er bussen kl. 07.20. De elevene må altså starte hjemmefra før kl. 07.05. En reisetid på over 100 minutter. Hjem er det enda verre. Ørnes skole er ferdig kl. 14.20. Første ferge går fra Ørnes kl. 15.10, eller de kan ta hurtigbåt kl. 16.10. Uansett går ikke bussen fra Meløysund før klokken kl. 16.25. Min pode vil da være hjemme klokken kl. 16.40. En reisetid på 140 minutter. For de som bor lengst unna, 160 minutter. I mine øyne er dette verken akseptabelt eller ansvarlig tidsbruk til og fra skolen. Med dagens ruter går det ikke an å justere dette ved å endre skolestart.  I en av endene vil reisetiden øke uansett. Vi flyttet hit for å få mer tid sammen med barna, ikke mindre.

Gode resultater
Rådmannens forslag gjør ikke vår jobb i tilflyttergruppa med å rekruttere nye innbyggere til kommunen og øya enkelt. Et av våre viktigste argumenter, nemlig en trygg skole med høyt kvalifiserte lærere og gode resultater både på nasjonale prøver og i undersøkelser ellers, er i ferd med å forsvinne, sier Steinvei. På grunn av at skolen er så liten, blir ikke tallene offentliggjort, men det er nettopp fordi vi er så små at vi gjør det bra. Han viser også til undersøkelser som er gjort på elever som har fortsatt i videregående skole. De gjør det bra også her, og det tror han er fordi læringsmiljøet og oppvekstvilkårene ved en liten skole er bedre enn ved store skoler.

Tekst og foto: Hanne Hammernes/Meløyavisa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *