Larv-sesongen er her

IMG_20150108_080328

Det er lørdagskveld og midt i svarteste mørketida. Utenfor vinduet laver det ned store, late snøfiller – og det føles som om at hele verden sakte men sikkert pakkes inn i ei stor og lun dyne. I peisen har flammene tatt tak og overvunnet den tørre veden med en knitrende fryd, slik at varmen brer seg utover i rommet. En herlig stillhet og ro. Jeg har akkurat krøpet opp i sofaen foran TV-en med en svær kopp deilig kakao, og lar roen overmanne meg i mitt lille vinterhi.

IMG_20150108_080216

«BÆÆNG!!»

Jeg skvetter opp i sofan mens hjertet nærmest hopper ut av brystet på meg – «KLÆSJ!» jeg snur meg mot vinduet og ser en klump snø seile sakte ned fra treffpunktet. «Hvem i huuuleste..?», tenker jeg, før det etterhvert går tydelig opp for meg hvem som er ute på røvertokt.

IMG_20150108_075924

LARVUNGER.

Å gjøre larv eller å være offer for larv er ikke en ukjent aktivitet for folk på Meløya. Larv er det samme som å gjøre rampestreker, og på Meløya har triks og tips blitt nedarvet i generasjoner. Larv-strekene i dag har imidlertid moderert seg litt  i fra riktig gamle dager, hvor jeg av min bestefar er blitt fortalt historier som omhandlet bytting av kyr fra en fjøs til en annen før de uvitende bøndene skulle gjøre fjøsstellet, til flytting av brønnhus fra brønnhullet for å (mildt sagt) overraske den uheldige som fikk i oppdrag å hente vann. I dag har larvstrekene et litt mer uskyldig innhold, men med mye av den samme effekten på offer så vel som utvøver.

IMG_20150108_075735

I 1997 mente enkelte foreldre og lærere på Meløya at rampestreker faktisk var en så viktig del av barns oppdragelse at det ble satt på timeplanen. I linken under kan dere lese en artikkel om tilstandene den gang da:

[button color=»white» size=»small» link=»http://www.dagbladet.no/nyheter/1997/11/11/37553.html» ]Rampestreker på timeplanen[/button]

På NRK Super sine nettsider påstås det at rampestreker er sunt for kroppen:

«Når vi gjør en rampestrek mot noen blir vi nemlig litt redde for å få kjeft eller bli oppdaget. Dette er bra for deg og kroppen din fordi det gjør at du kan øve deg på å være litt redd og flau uten at det er farlig på ordentlig.»

Her er det også mulighet for å hente inspirasjon til nye streker for den ønsker det:

[button color=»white» size=»small» link=»http://nrksuper.no/super/newton/2012/08/31/rampestrek-tips/» ]Tips til rampestreker[/button]

Så kanskje skal man altså omfavne denne aktivitet og ikke gremmes over at en koselig og stille lørdagskveld blir forstyrret av disse rampete, bråkbøttene av noen larvunger. Si heller til deg selv: «ikke rampete og over-energiske – bare oppfinnsomme og kreative barn som leker».

Og kanskje bør de fleste av oss gå i oss selv og erkjenne at – uten å avsløre alt for mye – ingen av oss er så uskyldige alt i alt.

Så kjære larvunger, velkommen hjertligst på besøk neste gang! Jeg venter på dere, jeg.

Snowballs

LKS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *