Kommunens første godkjente vannverk ligger på Meløy

Gutta på kurs i å drifte anlegget. Steinar Wiik, Helge Tvenning, Helge Hansen, Remi Kristensen og Einar Johan Steinvei.
Gutta på kurs i å drifte anlegget. Steinar Wiik, Helge Tvenning, Helge Hansen, Remi Kristensen og Einar Johan Steinvei.

Meløy vannverk er nå kommunens nyeste og eneste, godkjente vannverk etter de nye forskriftene om rensing.

-Vi har budsjettert med omlag 1,7 millioner kroner  de siste par årene for å få det nye vannverket på plass, sier Helge Hansen som er styreleder i vannverket.  Siden i fjor sommer har 1100 meter nye, isolerte rør blitt fløyet opp med helikopter fra rensehuset og opp til Steinlivatnet. Egne krefter på øya har sørget for at alt er kommet på plass, gjort grunnarbeid og satt opp grunnmur før det var klart til å sette huset med vannbehandlingsenheten på plass nå i høst.

-Det er store investeringer for et lite vannverk med 110 abonnenter, så det har vært nødvendig å ta opp lån, forteller Hansen. Vi har også øket vannavgiften noe de siste par årene for å forsvare utgiftene.

Ferdig pakke
Det lille huset til Meløy vannverk inneholder renseenheten og kommer fiks ferdig med rør-systemer, renseanlegg og alt som skal til for å drive enheten, forteller Jarle Grindstein som har vært på Meløy de siste dagene for å koble og kjøre igang det nye vannverket. Unik filtersystem heter firmaet som holder til på Os utenfor Bergen og leverer vannbehandlingsanlegg utover hele landet. -Vi har vært mye her nord. Blant annet har vi levert til åtte private vannverk i Lofoten, forteller Grindstein som har med seg kollega Arne Boge. I tillegg til kobling og testkjøring har de hatt opplæring på de som skal drifte Meløy vannerk.

Det er satt opp et vaktsystem der de som har vakt blir oppringt automatisk fra datasystemet i anlegget som også angir feilkode, forteller Helge Hansen som har vært prosjektleder for nyinvesteringen. Selskapet består av daglig leder, Fredrik Helgesen i 10% stilling i tillegg til at vi har en tilsynsmann. Vi har hatt et par innkjøringsproblemer etter oppstart forrige torsdag, men nå ser det ut til at alt fungerer som det skal, forteller Hansen.

Det lille vannverket i Steinliskogen
Det lille vannverket i Steinliskogen

Positivt

-Det er veldig positivt at Meløy vannverk nå er oppe og går og får Mattilsynets godkjenning, sier Rune Severinsen i Meløy kommune. Kommunen eier og driver seks vannverk, men ingen har den godkjenningen som Meløy nå får. Mattilsynet krever to hygieniske barrierer, der den ene barrieren er UV-stråling og den andre er selve vannkilden, forteller Severinsen. Vannkilden vurderes opp mot vannprøver av overflatevann og hvilken bruk og ferdsel det er i og rundt vannet.  På Meløy har de nå begge deler godkjent, og det er veldig flott, sier han. De kommunale vannverkene ligger på Bolga, Reipå/Støtt, Spildra, Glomfjord, Halsa og Vassdal. I tillegg til Meløy vannverk er det private vannverk på Selstad og på Åg, avslutter Severinsen.

Tekst og foto: Hanne Hammernes/Meløyavisa

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *